Kaffeguide – få tips & tricks til en god kop kaffe

Tags:

Af certificeret rister og barista, Sine Klejs Gren

Når du skal skænke en velbrygget kop kaffe til dig selv, din kollega eller en vigtig forretningspartner, er der nogle ganske basale principper du skal følge for, meget nemt, at kunne brygge en god kop sort kaffe.

Indkøb af kaffe

Når du køber kaffe, er det en god ide at købe hele bønner. Hele kaffebønner holder langt bedre på smag og aroma end formalet kaffe. Kig også efter en ristedato på kaffeposen. Mange producenter skriver kun sidste holdbarhedsdato, men denne information fortæller dig intet om, hvor frisk kaffen er. Jeg vil til en hver tid anbefale kaffe, der er max 3 måneder gammel.

Valg af kaffetype – her kommer din personlige præferencer i spil. Kan du lide de mørkristede bønner, der har bitre toner eller den lysristede, der har mere bløde og frugtige toner. Skal det være afrikansk, syd- eller mellemamerikansk eller noget helt andet?

Jeg vil anbefale en lys ristning. Eksperimenter derefter med kaffe fra forskellige oprindelseslande.

Opbevaring

Sørg for at din kaffepose er tæt forseglet, og at du opbevarer den køligt. Undgå direkte sollys. Dit køleskab er ikke god ved din kaffe, da der ofte er fugtigt og lugt fra andre fødevarer.

Den rette formaling til den rette bryggemetode – kværn kun den mængde kaffe, du behøver. Brygger du kaffe på stempelkande, skal din kaffe formales groft. Brygger du kaffe på en almindelig kaffemaskine, skal din kaffe formales mere fint. Invester i en solid kværn, og husk at en blender ikke er en kværn.

Brygning

Nu er vi fremme ved brygningen – Sørg for at din kaffemaskine/stempelkande er rengjort. Brug ca. 60 gram kaffe til en liter vand.

Kaffemaskine: Tjek om din kaffemaskine brygger med en vandtemperatur på ca. 92-96 C. Brug et filter til din kaffemaskine, som ikke giver afsmag af papir. Tjek formalingsgraden. Afmål/vej kaffen og kom den i et vædet filter. Lad ikke din kaffe stå på kaffemaskinens kogeplade. Bryg hellere lidt mindre mængder, lidt oftere.

Stempelkande: Afmål/vej kaffen om kom den i kanden. Tjek formalingsgraden. Kog vandet og lad det køle lidt ned. Brug altid frisktappet, koldt vand. Hæld vandet over kaffen. Lad kaffen brygge i 4 min. og pres så stemplet i bund.

Et gennemgående ord er friskhed – friskristet, friskmalet, friskbrygget.

Sådan brygger baristaen selv sin yndlingskaffe

Min yndlingskaffe er for tiden en lyst ristet Etiopisk kaffe fra området Yirgacheffe, som jeg brygger på Chemex eller Hario V60. Begge er varianter af drypkaffe/filterkaffe, som fremhæver syrlighed og sødme i kaffen. Denne Yirgacheffe kaffe kendetegnes ved at være meget floral og have nuancer af kvæde og bergamotte. Ja, den kan nærmest minde en smule om sort te. Det skal prøves!

Go fornøjelse!

Sine Klejs Gren, Certificeret Rister & Barista, Holy Bean Coffee Roasters, Aarup, Danmark

 

Tjek hele Lomax’ store udvalg af kaffemaskiner – både til den almindelige kaffedrikker og kaffeentusiasten.

Du kan også altid finde gode kaffetilbud hos Lomax, både malet, hele bønner og instant.

Hvad er DIN yndlings kop kaffe?

Relaterede indlæg


Skriv en kommentar


Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *